Interview: Professor Kevin Barge, Texas University

Første oplægsholder ved foreningens årsmøde 2015

Ledere som koreografer af meningsfulde samtaler
Lærings- og kulturfeltet kræver en ny form for ledelse. Det er ikke nok at formulere svarene og sikre deres implementering. I stedet skal vi som ledere skabe nysgerrige samtaler og diskussion mellem de mennesker, der har noget på spil.

Det siger professor Kevin Barge fra Texas University, der forsker i, hvordan daglig praksis kan sikre viden og evidens for ledelse i både institutioner og forvaltninger.

–  Der findes naturligvis både enkle og mere komplekse problemer. De enkle kan vi i princippet klare med enkle beslutninger og et mere traditionelt lederskab. Men komplekse problemer kræver andre tilgange, der har langt mere at gøre med i fællesskab at søge efter de rigtige og de innovative svar. Det kræver, at vi sammen ændrer den eksisterende mønster for ledelse og læring.

Ledelse som kommunikation?
–  Det kan man sige, hvis vi med kommunikation ikke bare forstår, at vi skal ’overtale’ vores interessenter. Vi skal det modsatte: Vi skal designe samtaler, sikre deres nysgerrighed. Dét man kan kalde co-creation. Lederen er i det lys koreograf af meningsfulde samtaler.

Af Kresten Schultz-Jørgensen