Folkeskolen kan i dag fejre 200 års jubilæum. Men hvad der burde være en festdag, hvor vi fejrer, hvor langt vi er kommet i forståelsen af gode metoder til læring, og dermed bruge dagen som et afsæt til se fremad med en ny folkeskolereform i hånden, bruger vi i stedet tiden på at diskutere genindførelsen af den for længst nedlagte sorte skole.

”Det er virkelig ærgerligt, at vi her ved startskuddet for fejringen af folkeskolens 200 års jubilæum, er i gang med en debat om, hvorvidt lektor Blomme egentlig havde fat i den lange ende. Den diskussion burde vi for længst have lagt bag os,” udtaler Eik Møller formand for Børne- og Kulturchefforeningen.

BKF er forbløffet over, den drejning debatten om folkeskolen har taget hen over weekenden, hvor Undervisningsministeren og en række uddannelsesforskere har debatteret, hvad der skal til, for at øge disciplinen og roen i folkeskolen. En vigtig og nødvendig debat. Men debatten bliver fuldstændig afsporet, når fremtrædende personligheder begynder at tale for at straffe børnene. Straf skaber ingen motivation for at lære, så meget burde vi da have lært af 200 år med folkeskolen.

BKF er enige i, at der er brug for at revitalisere værdien af et godt arbejdsmiljø for børn og professionelle i folkeskolen. Desværre trives en del af miljøet med den vildfarelse, at vi kan straffe os til det.

”De forældre og elever, vi gerne vil i dialog med, har erfaringsmæssigt en række problemer ud over at have det svært med skolen. Her hjælper ingen straf. Al erfaring viser, at gode resultater kræver en tæt dialog og klare aftaler mellem ledelse, medarbejdere og forældre for at lykkes. Det virker som om, de lærde tror, at genindførelsen af den sorte skole hjælper i en moderne kontekst. Her bør man besinde sig, og vise overskud,” udtaler Eik Møller.

BKF opfordrer til at genfinde den sobre tone og den sunde fornuft. For hvordan skal vi kunne forvente, at forældrene skal tage ansvar, når de hører den hårde tone i medierne fra de mennesker, der burde vide bedre?

Spørgsmål kan rettes til:
Formand Eik Møller, tlf. 2345 7730, eimo@balk.dk
Formand for Skolenetværket Flemming Olsen, tlf. 3051 9897 , flemming.olsen@herlev.dk
Sekretariatet: Anne Sofie Rasmussen, tlf. 4175 06660, annr@balk.dk