Direktør: Forvaltningerne står på tæer for at løse opgaverne


Regeringens udspil til en ny folkeskolereform vil medføre helt nye opgaver og en transformation af kommunernes fagforvaltninger.

Af Lasse Lindholm, lasse@dknyt.dk

Sidste uge præsenterede regeringen sit udspil til en ny folkeskolereform. Regeringen vil blandt andet fjerne ni ud af ti mål for folkeskolen, og så skal ansvaret tilbage til de enkelte skoler, ledere og lærere.

– Der påhviler kommunerne et stort ansvar. Nu lægger vi op til at træde et skridt tilbage for at overlade mere til skolerne. Så har vi behov for, at kommunerne ikke går ind og overtager, men også træder et skridt tilbage, sagde børne- og undervisningsminister Mattias Tefaye (S) på pressemødet. Dermed stiller regeringen også krav til kommunerne.

Og det er krav, som forvaltningerne gerne imødekommer, fortæller Michael Gravesen, formand for det landsdækkende skolenetværk under Børne- og Kulturchefforeningen samt direktør for Børn, Skole og Familieområdet i Kalundborg Kommune.

I podcasten Kort Fortalt siger Michael Gravesen, at forvaltningerne står på tæer for at løse de opgaver, som følger med regeringens udspil.

– Vi tror på, at et lokalt handlerum og øget professionel dømmekraft giver en bedre hverdag og en større læring hos eleverne. Vi ved så også fra frihedsforsøgene i både Holbæk og Esbjerg, at et øget decentralt handlerum og dømmekraft også giver stigende behov for kapacitet og kompetencer I fagforvaltningerne ift. facilitering, viden og procesundersstøttelse m.m., siger han.

– Samtidig er det også anledningen til en transformation af vores kommunale forvaltninger fra sådan en klassisk, du kan kalde det udbudsorienteret, til en langt større efterspørgselsorienteret forvaltning, hvor man har opmærksomhed på, hvad der er brug for i den enkelte folkeskole. Det stiller nogle helt, helt andre krav til vores forvaltninger. Så hvad man laver af indsatser på én skole, skal forvaltningen kunne understøtte, og tilsvarende skal man kunne understøtte noget helt andet på en anden skole. Så vi kommer til at stå på tæer i forvaltningerne, fortsætter Michael Gravesen.

Hvilke krav Michael Gravesen mener, det helt præcist stiller forvaltningerne, kan du høre om i podcasten. Du kan lytte til afsnittet her i artiklen, eller følge DK Medier Lyd og lytte via appen og/eller hjemmesiden Soundcloud.

Dette indlæg er bragt på DKNYT 17. oktober 2023